Tuottajan blogi: "Iso pakolaisaalto on vielä horisontin takana"

03.05.2022

Rekrytori Ukrainan tuottajan Mikko Honkalan blogi 3.5.2022

Suomessa on nyt yli 20 000 Ukrainan sotapakolaista. Määrän uskotaan nousevan jopa 80 000:een. Iso aalto on vielä Suomen horisontin takana. Siihen pitää varautua. EU-direktiivin perusteella automaattisesti myönnettävän oleskeluvan saaminen kestää Suomessa viikkoja, Virossa sen saa tunnissa. 

Työhön oikeuttavat vasta oleskelulupa tai ns. rajoitettu työnteko-oikeus (pardon my French). Nekään eivät vielä riitä, vaan tarjoilija ja kokki tarvitsevat hygieniakortin, huoltomies työturvallisuuskortin, perunamaalla ajava traktorikuski T-kortin jne. jne. 

"Byrokratia on jo nyt housut kintuissa"

Vastaanottorahan saaminen on Migrin mukaan venynyt viikkoihin. Ennen työn saamista se on tulleiden ainoa raha, jolla ostaa ruokaa. Suomen byrokratia on jo nyt housut kintuissa ja pakolaisten määrä voi jopa nelinkertaistua. Määrä ei ainakaan heti vähene vaikka sota loppuisi tänään. Kun saa työtä, pystyy vuokraamaan asunnon ja saa jalat oman pöydän alle kuten jenkeissä sanotaan. 

Yksittäisen ihmisen inhimillisen hädän ja Suomen harmaantuvan kansantalouden ja yhä raskaamman julkisen sektorin takia on nyt tärkeää saada työhaluiset töihin. 

Siksi Rekrytori Ukraina

Kiitos luottamuksesta Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan TE-palvelut. Rekrytori Ukrainan public–private-mallin pystyy monistamaan muualle maahan. Yrittäjäkaverit ovat jo kyselleet. Meillä ei ole voimia muuta kuin kertoa, miten me tämän teemme. 

Koetamme parhaamme mukaan auttaa sen tärkeän kättelyn eli työsopimuksen saamiseksi. Koetamme parhaamme mukaan sovittaa yhteen viranomaisia velvoittavat yhdenvertaisuus-, saavutettavuus-, tietosuoja- ym. pykälät kun aikataulu on jopa yksityiselle tapahtumatuottajalle haastavan ja mahdottoman rajalla. 

"Viranomaiset ovat itse puun ja kuoren välissä"

Meitä auttavat kunnan ja valtion asiantuntijat ovat itse puun ja kuoren välissä. Ja meidän kohderyhmänämme eli työnhakijoina ovat sodassa ja evakkotaipaleella rikki menneet ihmiset. Jokainen kännykän värähdys, puhelu, tekstari tai WhatsApp-viesti joko rikkoo maailman lopullisesti tai tuo edes pientä toivoa paremmasta.

Koetamme luoda rauhallisen paikan, jossa voi turvallisesti etsiä polkua parempaan. Rekrytorin pieni tiimi on oppinut valtavasti viikossa. Koetan pitää itseäni kartalla ja isot yksittäiset HR-firmat ovat jo luoneet vastaavia kumppanuuksia isoilla resursseilla. Tutkin jo muutamia malleja, joiden pulmana on vain oman talon kapea toimialatarjonta, ei vastaaminen pakolaisten työkokemus- ja koulutusprofiiliin. 

Työn ja tekijän rajapinnassa poreilee monia trendejä, jotka ovat huomenna arkea. Saa soittaa. Mielellään ei tänään (3.5.2022) kello 12–16, jolloin meillä on ensimmäinen CV-koulu. Näillä ajatuksilla sinne siis.

Lisätiedot

  • Mikko Honkala, tuottaja Rekrytori Ukraina, puh. 040 522 7306
08.06.2022Vahvista syyskuun Rekrytori-Koulutorin osasto
31.05.2022Kaikille avoin Rekrytori Ukraina Koskikeskuksessa 7.6.
27.05.2022Esittelijän ohjeet, Rekrytori Ukraina 7.6. Koskikeskus
23.05.2022Myyntikirje, kesäkuun Rekrytori Ukraina ja syyskuun Rekrytori-Koulutori
19.05.2022REKRYTORI UKRAINA, see next events
09.05.2022Kaikille avoin Rekrytori Ukraina:Tampereen Finlaysonilla tiistaina tarjolla tuhansia työpaikkoja
07.05.2022CV-kouluissa 160 ukrainalaista työnhakijaa, työintoa löytyy
05.05.2022Esittelijän ohjeet, Rekrytori Ukraina
03.05.2022Tuottajan blogi: "Iso pakolaisaalto on vielä horisontin takana"
25.04.2022New kid in town: Rekrytori Ukraina auttaa ukrainalaisia saamaan työtä

Siirry arkistoon »